Does seeing a physiotherapist need a doctor's referral? First-contact physiotherapists and when no referral is needed
Seeing a physiotherapist generally needs a referral from a registered medical or Chinese medicine practitioner; but the law sets out “first-contact physiotherapist” exceptions where no referral is needed — for example holding a written diagnosis issued by an eligible referrer within the past 12 months (treating only that condition), or a condition recognised by a clinical guideline, a Primary Healthcare cross-disciplinary arrangement, or an emergency or community situation in the Code of Practice (Physiotherapists Regulation section 6, 2025).
Who generally refers you for physiotherapy?
A physiotherapist must not provide physiotherapy to a person unless the person is referred by an “eligible referrer”; the law sets out only two kinds of eligible referrer — a registered medical practitioner and a registered Chinese medicine practitioner (Physiotherapists Regulation section 6, 2025).
In other words, in general you need a referral from a registered medical or Chinese medicine practitioner before seeing a physiotherapist; dentists and chiropractors are not eligible referrers for physiotherapy. For how to check that a physiotherapist is registered, see How to check a doctor's registration and specialty (physiotherapists are allied health, with their own register).
When is no referral needed? (first-contact physiotherapist)
Section 6 lists several exceptions where you may see a physiotherapist without a referral (the “first-contact physiotherapist” situations): you hold a written certificate issued by an eligible referrer within the past 12 months that sets out a diagnosis, and the physiotherapist treats only that diagnosed condition; the condition is of a kind a clinical guideline recognises as treatable without a referral; you are enrolled in a Primary Healthcare Commission cross-disciplinary arrangement; or the case falls within an emergency or community situation set out in the Code of Practice (Physiotherapists Regulation section 6, 2025).
Which conditions count as “recognised by a clinical guideline” is defined by guidelines published by the Department of Health, the Hospital Authority, the Primary Healthcare Commission or the Chinese Medicine Hospital of Hong Kong — not a fixed list; the individual case is the physiotherapist's professional judgement, and where it is beyond their expertise they should tell the patient and help arrange a referral (Physiotherapists Code of Practice, December 2025).
Why do the Government pages say two different things?
The Primary Care Directory's physiotherapist search page still says that in broad terms a patient has to obtain a referral from a medical practitioner before receiving a physiotherapist's services; but the same Board also publishes a “first-contact physiotherapist” page setting out the no-referral situations above. Read them together: the referral rule remains, and the section 6 exceptions are in force (Physiotherapists Regulation section 6, 2025; first-contact physiotherapist page).
Before booking, ask the clinic: do they take patients without a referral letter? If a referral is needed, which kind (doctor or Chinese medicine practitioner) is accepted?
Frequently asked questions
Can a dentist or chiropractor refer me for physiotherapy?
No. The law sets out only two kinds of eligible referrer for physiotherapy — a registered medical practitioner and a registered Chinese medicine practitioner (Physiotherapists Regulation section 6, 2025).
I have an old doctor's diagnosis certificate — do I still need a referral?
If the certificate was issued by an eligible referrer within the past 12 months and sets out a diagnosis, and the physiotherapist treats only that condition, no new referral is needed (Physiotherapists Regulation section 6, 2025); if it is out of date or the condition has changed, a referral may be needed again.